Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csincsilla

2008.07.17

A csincsilla, ez a helyes kis szőrmók egyre több családban válik házikedvenccé. Egy kisállat megvásárlása azonban felelősségteljes döntés kell, hogy legyen. Nem biztos, hogy elég a szerelem első látásra, ami aztán 1 hét vagy egy év alatt elmúlik.

Ugyanolyan „komoly” háziállat a csincsilla, mint a kutya vagy a macska – nem csak egy édes kis kövér egérről van szó!

A következő szempontokat gondold végig, mielőtt megvennéd a csincsilládat:

- A csincsilla 15, extrém esetben 20 évig is elélhet. Csak akkor vedd meg, ha nem csak egy-két évre szeretnél házi állatot, hanem hosszú távra

- A csincsilla az Andokból származik, tehát nem bírja a meleget. Nyáron, ha a hőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, biztosítanod kell számára a hűtést, akkor is, ha egész nap dolgozol

- Ha elutazol valahová nyaralni a csincsillát a fentebb említett indok miatt el kell helyezni valaki ismerősnél, aki ért hozzá

- A csincsillának nagy térre van szüksége, hogy eleget mozoghasson, és ne váljon búskomorrá. Nem elégíti ki mozgásigényét egy kerék, ráadásul igen ritkánkapni megfelelő méretben! Nézd meg, hogy van-e elég hely a lakásodban!

- A csincsilla éjszakai állat, és nagyon zajos tud lenni. Csak akkor helyezd el a hálószobádban, ha jó alvó vagy. Van olyan csincsilla, amelyik előbb-utóbb átveszi a gazdi életritmusát, de olyan is, amelyik nem!

- A csincsilla nem macska! Nem biztos, hogy szeretni fogja, ha simogatod, és nagyon kevés olyan van, akit lehet dögönyözni. Pont ezért kisgyereknek csak akkor vegyünk csincsillát, ha a szülei vállalni tudják az ezzel járó kötelezettségeket, illetve a gyerek nem fogja halálra szekírozni az állatot.

- A csincsilla nem szeret egyedül lenni, ezért pár kell neki. Az egyedül tartott csincsilla kb. napi 3-4 órás foglalkozást igényel, ezt pedig nem biztos, hogy Te 15 éven keresztül biztosítani tudod neki. A másik csincsilla viszont egész nap vele van, ellentétben Veled!

- A csincsilla rágcsáló, tehát mindent megrág.

- Nem lehet szobatisztaságra szoktatni!

- A csincsillának nem megfelelő a hörcsög, nyúl vagy más rágcsálók számára készült táp, keresned kell speciális csincsilla eledelt!

- Ugyanúgy, ahogy a kutyánál, a macskánál vagy a görénynél, a csincsillánál sem maga az állat kerül sokba, hanem az évekig való eltartása, az etetés, az almozás, a ketrec, az állatorvos stb.
Ne akarj csincsillát, ha nincs pénzed a tartására!


Mindemellett a csincsilla tényleg egy imádnivaló szőrmók. Ám ha az elsőt megveszed, akkor törődj bele, hogy abból előbb-utóbb kettő vagy több lesz, valamint időd egy részét egyre nagyobb és nagyobb ketrecek tervezésével fogod tölteni, csakhogy a kiskedvenc jól érezze magát.

Ha a fenti tényezők alapos átgondolása után úgy döntöttél, hogy belevágsz, akkor Isten hozott a csincsillások táborában!

Jó tanács: A csincsilla megvásárlása előtt jó tájékozódni arról, hogy hol van a legközelebbi állatorvos, baj esetére!

Macs fordított nekünk egy szubjektív cikket a
Huggable Pets oldalról, amiben egy tenyésztő mutatja be, hogyan jönnek ki egymással a gyermekei és csincsillái Csincsillák és gyerekek címmel.

Érvek a Csincsilla MELLETT:

1. A csincsilla imádni való és szelíd kisállat
2. Tisztán tartják magukat, ezért gyakorlatilag nincs szaguk
3. Nagyon vastag a bundájuk, ezért a bolhák, atkák és más élősködők nem élnek meg benne
4. Könnyű ellátni őket, akár egész hétvégére egyedül maradhatnak
5. Táplálásuk kis odafigyeléssel egyszerűen megoldható
6. Éjszakai állatok, ezért hajlandóak veled játszani, amikor hazaérsz a munkából
7. Nagyon sok ember, aki allergiás a legtöbb állatszőrre nem allergiás a csincsillára
8. Ügyesek, kíváncsiak és nagyon szórakoztatóak.
9. A csincsilláknál nincs kötelező oltás, ergo fix kiadás


Érvek a Csincsilla ELLEN:

1. Nem mennek oda hozzád, ha hívod őket
2. Nem tudják elriasztani a betörőt
3. Mindenhová oda bogyóznak
4. Szeretik az antik bútort (rágni :) )
5. Nem lehet őket „gyömöszölni” mint egy kutyát vagy macskát
6. Éjjel hatalmas zajt képesek csapni ( bár ez szokás kérdése)


Ezt nem tudtuk hova soroljuk:
"Amit a csincsilla megfog, azt meg is eszi!"

Avagy, amit tudni kell az etetésről

Ha a csincsillánkat helyesen szeretnénk etetni, talán a legfontosabb dolog, átgondolni, hogy mit is ehetett a csincsilla természetes környezetében. Hogy miért? Mert az emésztő rendszere azokra a táplálékokra van optimalizálva. Tehát – bármilyen „durván” hangzik is – az a legjobb, ha megpróbáljuk reprodukálni az eredeti élőhely biztosította táplálékot.
Nagyon fontos a változatosság. Ha a csinkolónia talált valami ízletes termésű/levelű/virágú bokrot, hamar lepusztították, és egy ideig nem jutottak hozzá ugyanahhoz a növényhez, tehát másikat kerestek.
A csinik nem hajlandóak éhezni – köztudottan hedonisták :) – ezért könnyű őket „rosszul” etetni.
A tenyésztők által javasolt kizárólagos széna – víz – táp összeállítás tehát nem a legjobb. Persze egy tenyésztő nem nasiztathat végig több száz állatot, ezért inkább kidolgoz olyan tápot, aminek (szinte) tökéletesen megfelelő az összetétele. Ebben az az egy lehet veszélyes, hogy még emberekre se tudjuk pontosan mennyi a szükséges bevitel zsírokból, vagy cukrokból, és persze az sem mindegy hogy melyik „fajta” cukorból mennyi, szóval ha még emberekre se tudjuk ezt, akkor csinekre hogy tudnánk? Ráadásul a tenyésztő más szempontok alapján mérlegel – gyorsan nőjön meg szép nagyra, és legyen szép dús bundája, vagy fialjon sokat…
Nekünk ugye más a célunk: szeretnénk, ha kedvencünk akár 15-20 évig is velünk lenne. Nem baj, ha lassabban nő vagy kevesebb picinye születik, és ha nem olyan dús a bundája, csak éljen sokáig, egészségesen.

A csincsilla bélflórája megváltozott a befogás és háziasítás óta eltelt évtizedek alatt, tehát mindenképp a táp az alaptakarmány, de a faj tovább-specializálódását (és ezzel a túlélési esélyeinek romlását) elkerülendő adjunk neki változatos ennivalókat is

Tehát: a széna – víz – táp csak az alaptakarmány, mindig legyen bent náluk valami más is, és ez a „más” legyen változatos, de lehetőleg 2/3-ad - 1/3-ad arányban a táp javára!

Hogy mivel érdemes próbálkozni? Csak a kreativitás szab határt…na persze nem a palacsinta, meg a pörkölt lehet a legjobb nasi, az nem gyakran terem az Andokban.:)
Érdemes kipróbálni különböző szárított növényeket, és kitapasztalni, hogy melyik csin mit szeret, hiszen mindegyikük külön egyéniség!
Lehet kapni állatkereskedésekben ilyen jellegű nasikat, de mi tagadás eléggé megtépázzák a költségvetést.

A mi csincsillaink szeretik a kamillát,csalánlevelet, de volt akinek ízlett a citromfű, a csipkebogyó, a borsmenta is.


Potháczky Lajos, Csincsillatenyésztés mesterfokon című könyvéből származik az alábbi gyógynövény koktél:

* 5 kanál kamilla
* 3 kanál csipkebogyó
* 2 kanál borsosmenta
* 1 kanál zsálya
* 0,5 kanál orbáncfû
* 1 kanál papsajt


A tenyésztők gyakran tiltják a friss zöldek adását. Szerintünk viszont semmi bajuk nem lesz tőle, ha mértékkel kapják, és mindig van széna előttük Egyetlen probléma a friss zölddel a hasmenés lehet, ezen segít ha sok szénájuk van, az jót tesz az emésztésnek. Esetleg meg lehet fonnyasztani a zöldségeket-gyümölcsöket, és ha nem ették meg pár órán belül, vegyük ki, ne várjuk meg, amíg rothadozni vagy penészesedni kezd!
Nagyon szeretik a csinik a csipszeket: hajszálvékonyra karikázott répa, banán, alma vagy ami eszedbe jut, gondosan kiszárítva, ropogósan…hmmmm :) A nagy levelű növények (pl. saláta) nagy mennyiségű nitrátot/nitritet raktároznak levelükben, amit a csinek részben ki tudnak választani, de megterheli a szervezetüket, hosszú távon pedig lerakódik a szervezetükben, és korai halálukat okozhatja. Ezért az ilyen zöldségeket pláne mértékkel szabad csak adni. Inkább a növények gyökerét, szárát adjuk (ill az ilyen jellegű zöldségeket), mert termés vagy virág csak egy-egy évszakban fordul elő.

A friss gyümölcsből többet szabad adni mint az aszaltból, mert az aszaltnak magas a cukortartalma. Ha lehet, mazsola helyett inkább szőlő, aszalt szilva helyett aszalatlan, stb..

Persze a csincsilla édesszájú népség, tehát módjával lehet adni aszalt gyümölcsöket, de édesszájúságukat máshogy is ki lehet elégíteni: a szárított virágszirmokért egyszerűen odavannak (pl vadrózsa, hibiszkusz)
Lehet csíráztatni otthon búzát, vagy „macskafüvet”, azt is szeretni szokták, és egészségesebb, mint a zöldségek/gyümölcsök nagy része. Ami fontos: átválogatott, egészséges szemeket szabad csak csíráztatni, a penészes szemeket ki kell szedni a csíráztató tálból, és inkább a zöldjét kell adni nekik, mint a csírát.

Az a legjobb, ha minél feldolgozatlanabb formában kapja az állat a finomságokat, nem mézzel meg még mással összeragasztva, puffasztva, pattogtatva, pörkölve, hanem eredeti formában.

Arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy a nasik, finomságok közben a táp is elfogyjon, hiszen az az alaptakarmány, az tartalmazza igazán, amire szükségük van!
Minden más finomság csak kényeztetés!

Persze megint ellentmond ennek a csinik gyomrának a szava: a pattogatott kukorica (szigorúan só és olajmentesen készítve) vagy a natúr zabpehely (és egyéb müzlifélék) nagy kedvencek, de ezeket is csak nagyon mértékkel szabad adni.
Hol talál az Andokban a csini zabpelyhet?:)

A mi etetési alapszabályzatunk:
1. Mindig legyen a csininél friss ivóvíz!
2. Mindig kell: széna és megfelelő táp.
3. Változatos étrend, amihez nálunk a legjobban bevált, ha három etetőtálból kettőben van táp, a harmadikban a vegyes nasi.
4. Mértékletesség
5. Mindig figyeld meg, honnan származik az amit a csinednek enni adsz!
6. Fokozatosan szoktasd át új tápra, nem szabad hirtelen váltani!


MEGFELELŐ TÁP BESZERZÉSÉBEN MI IS TUDUNK SEGÍTENI! MEGLEHETŐSEN BARÁTI ÁRON JUTHATSZ TENYÉSZTÁPHOZ, HA ÍRSZ VALAMELYIK ELÉRHETŐSÉGÜNKRE!


És még néhány tipp etetésre:

Meg lehet próbálni a pitypangot (gyermekláncfű) is, levelét, virágját, gyökerét egyaránt.
Kiváló téli eledel a karácsonyi kaktusz is :)
Aztán kalanchoe növény, téli zöldnek kiváló. Nyáron a gazdinak virágzik, télen meg kaja a kedvencnek.

Csomagolt növények: kamillavirágzat, körömvirág virág, tölgyfakéreg, bodzavirágzat, menta, kakukkfű, gyermekláncfű gyökér/levél, cickafark, levendula (szárítva).

Aztán buláta, hajdina, árpapehely, zabpehely (persze natúr, egy falat a gazdinak, egy a kedvencnek), préselt borsó, fürtösköles (madaraknak árulják), lencse, natúr tökmag (módjával, de a B vit hasznos belőle), búzacsíra, szárított répakarikák, paszternák/fehérrépa, szárított cékla, szárított paradicsom, alma, almaszirom (nem alma chips!!), grépfrút mag, csipkebogyó, és persze szárított ribizli. Meg ezek frissen is.

Lóhere pitypang mehet, de nem szabad tulzásba vinni, inkább kiegészités képpen a széna mellé.

Rózsát csak és kizárólag kertit, boltit nem!
Inkább szárítva, mert az is magas nedvesseg tartalmú, az olajokról nem is beszélve.

Banánt, banánhéját is adhatsz nekik, de azt is jól megmosva, es hetente-2 hetente max 1szer nagyon nagyon keveset..de inkább ritkábban

Szelid gesztenye is mehet néha néha, a deguk is szeretik :)
Aztán utcáról még: nyárfalevél, almafa, fűzfa, kőrisfa, tölgy, nyárfa gallya, akácvirág, fű. Biogazdi vihar után megy gallyakat gyűjteni. :)

A muffin csincsilláknak igazi különlegesség kicsi ínyenceink számára, éppen ezért csakis kiegészítő eledelként (desszertként) adjuk.
Mag- ill. gyógynövénykeverék, lenmag és csipkebogyó kell hozzá –ízlés szerint miből mennyi.
Egy maréknyi pelletet morzsoljunk szét és oldjunk fel vízben – ez lesz a kötőanyag. A pépet jó alaposan keverjük el a magvakkal és gyógynövényekkel, majd töltsük meg vele a sütő- (pl. muffin-) formát. Légkeveréses sütőben, 150 fokon kb. 45 percig kell sütni. A sütési idő a massza nedvességtartalmától, ill. a sütőforma nagyságától és a sütő fajtájától (gáz, elektromos, légkeveréses, stb.) függően igen eltérő lehet. Úgyhogy a biztonság kedvéért ajánlatos gyakran ránézni, mert ez a fajta „tészta” könnyen megéghet.

Muffin készen!
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.